25 Kasım 2011 Cuma

KAMUOYUNA DUYURULUR !DERSİMİN ÇIĞLIGI

Basına/
KAMUOYUNA DUYURULUR !
DERSİMİN ÇIĞLIGINI DUYUN TARİH İLE YÜZLEŞMEKTEN KAÇINMAYIN !
Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün´ün bir gazeteye verdiği mülakatta Dersim'de yaşanan trajediyi dile getirince, 12 CHP Milletvekili bir açıklama yaparak
gereğinin yapılmasını istediler. Anadolu insanını tanımayan Dersim’de yaşananlardan bihaber bu gerici ırkçı çevre demojik söylem ile Sayın Aygün´ü hedef haline getirdiler. Hemen akabinde CHP MYK toplanarak “savunması alınacak” açıklaması yaptı.
Türkiye kamuoyuna şunu açıkça deklare etmek istiyoruz ki;
Sayın Aygün Dersim’in Çorum’un, Maraş’ın, Sivas’ın ve tüm Alevilerin kendisine insanım diyenlerin duygularına tercüman olmuştur. 74 yıllık yaraya parmak basmıştır. Sayın Aygün´ün yaptığı açıklamaya imzamızı atıyor, kendisinin demokrasi mücadelesini desteklediğimizi açıkça beyan ediyoruz.

DERSİM TERTELESi’NDE NELER OLDU?
“Tunceli tenkil harekâtı” olarak bilinen Desim halkına yönelik toplu imha kararı 4 Mayıs 1937 de yapılan bakanlar kurulu toplantısında alınmıştır. Ve aynı gün Dersim toprakları bombalanarak başbakan Erdoğan´inda itiraf ettiği gibi “50 bin mahsum insan katledilmiştir.” Yaklaşık olarak iki yıl süren askeri operasyonlarda on binlerce Dersimli Kızılbaş Aleviler katledilmiş ve bir o kadarı da bilinmedik yerlere sürgün edilerek aileler parçalanmıştır. İdam edilen Dersim Seyitlerinin yakınları bugün halen dedelerinin mezarlarını aramaktadırlar.
“Tek millet tek inanç” yaratmak isteyen ırkçı zihniyet farklı inanç ve dilleri bir zenginlik olarak değil, “tehdit” olarak algılıyor. Kendisinden farklı bir dil konuştuğu ve Alevi olduğu için Anadolu´da mazlum bir halk katledilmiştir.

ÇAĞIMIZ TARİH İLE YÜZLEŞME ÇAĞIDIR
Medeni ülkeler farklı dil, inanç ve kültürleri zenginlik olarak kabul ederek, koruma altına alıyorlar. Bu ve benzeri nedenlerden dolayı; Yahudilere karşı Hitler’in soykırım politikası ile yüzleşen Almanya, yıllar önce kendi coğrafyasından kovduğu Musevilere yönelik politikalarıyla yüzleşen İspanya, II. Dünya savaşı öncesinde ve sırasında Asya’da mağduriyete sebep olan politikalarıyla yüzleşen Japonya; yakın bir tarihte çalınmış kuşak‘tan ve Avustralya yerlileri Aborjinlerin torunlarından özür dileyen Avusturalya bunlardan sadece bazılarıdır.

CHP DERSİM HALKINDAN ÖZÜR DİLEMELİDİR
CHP, hiçbir şeyin ve kimsenin arkasına saklanmadan Dersim Tertelesinde ki sorumluluğunu kabul etmeli ve Dersim halkından özür dilemelidir. Dersim Milletvekilli Sayın Aygün’ün yaptığı açıklamalar, tarih ile yüzleşmek için bir fırsat olarak değerlendirilmelidir.

GÜL VE ERDOĞAN SORUMLU DAVRANMALI
Sayın Erdoğan, devlette süreklilik vardır. “Elimde belgeler var” dediniz, açıklamadınız. Arşivleri açmadınız. “50.000 mahsum insan katledildi”, dediniz gereğini yapmadınız. “Dersim’de yapılanları savunanlar insanlıktan nasibini almamıştır” dediniz, somut adım atmadınız. Dersim’in Çığlığını duymak yerine onu siyasi rakibinize karşı santaj aracı olarak kullandınız. Meydanlarda söylediklerinizi Ankara’da unuttunuz. Sayın Erdoğan, sizden beklentimiz devlet adamı gibi ciddi davranmanız ve somut adımlar atmanızdır.
Sayın Cumhurbaşkanı, Dersim insanı küskündür, kırgındır, buruktur. Halkımız ve Alevi camiası 74 yıldır devletten bir özür bekliyor. Tarihle yüzleşmek devletleri ve toplumları küçük düşürmez, aksine saygınlık kazandırır. Türkiye ancak kendi tarihi ile yüzleşerek medeni ülkeler arasındaki yerini alabilir. Ülkemizde barış ve demokrasinin yolu geçmişin acıları ile yüzleşmekten geçer.

Dersim halkının çığlığını duyun, tarihiniz ile yüzleşin:
1. Dersim halkı 74 yıldır devletten bir özür bekliyor. 4 Mayıs’ı resmen Dersim’in acılarını paylaşma günü ilan edin.
2. 15 Kasım 1937 tarihinde Elazığ Buğday Meydanı‘nda idam edilen Dersim Seyidlerinin mezar yerlerini açıklayın.
3. 1938 tarihinde evlatlık verilen ya da dönemin yetkililerince kendi üzerlerine kaydedilen Dersimli yetim çocukların tam listesine açıklayın. Aradan 74 yıl geçmesine rağmen, yüzlerce insanımız kendi akrabalarını aramaktadır, mağdurların acılarını dindirin.
4. Dersim‘i yok etmenin bir parçası olarak planlanan Munzur, Harçik ve Peri Vadiler’ndeki baraj inşaatlarını duydurun, Dersim halkının çığlığına kulak verin.
5. Erzincan il sınırları içinde yer alan köylerden toplanarak Zini Gediği’nde katledilen 100’e yakın Alevinin kemikleri DNA‘ testi ile tespit edilerek tek tek ve dini törenler ile defnedilmelidir.
6. Dersim 1937-38 Tertelesi için TBMM‘de hakikatleri araştırma komisyonu kurmalıdır.

AVRUPA ALEVİ BİRLİKLERİ KONFEDERASYONU
AVRUPA DERSİM DERNEKLERİ FEDERASYONU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder